Wie schrijft die groeit

  

Advies: klik op fullscreen om deze video te bekijken.

Je stem kent veel geluiden. Soms krassend, soms haast onhoorbaar vloeiend. Je geur is rijker dan die van het duurste parfum. Je vorm het mooist als ik je ontspannen vast kan houden. Als jij haast als vanzelf danst binnen of buiten de lijntjes zonder je te bekommeren om de grammatica leer ik mezelf kennen.

Hoe weet ik wat ik denk? Hoe vang ik wat ik voel? Hoe ontdek ik de patronen in de olifanten­paadjes van mijn brein? Als jij niet tot me spreekt, verdampen gedachten zonder te stollen in de spiegel op schrift.

Je beoefent alle genres van persbericht tot artikel, van rapport tot dagboek, van verhaal tot gedicht. Je daagt me niet alleen uit steeds stijlvoller maar ook steeds scherper te verwoorden waar het op staat. Als jij ziet dat ik vlucht, bevries of vecht, verlang je een nieuw blanco vel en ontvouwt zich een herkansing zonder ontsnapping.

Hoe krijg ik grip op wat ik doe en vind? Hoe ontdek ik wat ik werkelijk wil? Hoe voorkom ik dat ik alle kanten opvlieg? Als jij luistert naar wat ik je influister, hoor ik meer dan ooit ervoor. Als jij woorden geeft aan boosheid, angst, vreugde en verdriet ontstaat ruimte en rust voor groei.

Je bent onvolprezen in je ongetemde talent woorden te ordenen tot een nieuw script, een intrigerend inzicht, een onverwacht doorkijkje. Je moed om hersenspinsels en verzwegen wegen op papier te zetten, maakt ze deelbaar. Als jij zo fraai betekenis geeft aan gisteren, morgen en vandaag laten we je dan meer eren.

Als jij regie kunt geven op leven, zijn en worden, laten we je dan vaker en slimmer benutten. Of in de woorden van Julia Cameron in The right to write

‘Just as a good rain clears the air,

a good writing day clears the psyche.’

Benieuwd naar onze training Schrijven aan je ontwikkeling? lees meer